5 tips til at overvinde tandlægeskræk hos børn

Regelmæssige tandlægebesøg er alfa og omega for god tandsundhed – også for børn. Det vigtigste er naturligvis, at du hjælper dit barn med at etablere nogle gode rutiner i forbindelse med den daglige tandbørstning. Men de regelmæssige besøg hos tandlægen bør også prioriteres. Ifølge Sundhed.dk bør du tage dit barn med til tandlægen for første gang, når barnet når 1-årsalderen. Her er de første kindtænder som regel lige brudt frem.

At komme regelmæssigt til tandlæge er dog en stor udfordring for de børn, der udvikler tandlægeskræk. Har du et barn med tandlægeskræk, eller ønsker du at forebygge, har vi samlet fem tips, der kan gøre tandlægebesøgende til en bedre oplevelse for de små størrelser.

1)     Start tidligt med det første tandlægebesøg

Som nævnt anbefales det, at du tager dit barn med til tandlæge første gang omkring 1-årsalderen. Det er et godt tidspunkt at starte med at få barnets tænder undersøgt, da der på dette tidspunkt burde være kommet en del tænder frem i munden. En anden grund til at starte så tidligt er, at barnet således vænner sig til at være hos tandlægen i en tidlig alder. Tag det stille og roligt, og sørg for, at alting foregår så behageligt og trygt som muligt for at skabe en god førstegangsoplevelse.

2)     Vælg en tandlæge, der specialiserer sig i tandlægeskræk

Det kan også være en stor fordel at vælge en tandlæge, der ikke blot specialiserer sig i børn, men også i tandlægeskræk. Der er mange måder, tandlæger kan imødekomme tandlægeskræk. For eksempel kan man gå væk fra den typiske sterile indretning, som mange forbinder med en klinik, hvilket i dén grad kan frembringe negative associationer hos børn såvel som voksne med tandlægeskræk. Et godt eksempel på en tandlægeklinik, der har gjort det til sin mission at imødekomme folk med tandlægeskræk, er Lindbergtand i Risskov . De har indrettet rummene til at være hyggelige lokaler med masser af planter og med en behagelig wellness-stemning, der ikke minder om nogen hvid, bar og alt for steril klinik. Det handler om skabe gode rammer, så børnene føler sig trygge og afslappede fra det øjeblik, de træder ind ad døren.

3)     Tal med dit barn om tandlægen på en afslappet måde

I stedet for at sige til dit barn, ”det skal nok gå alt sammen” eller på anden vis gøre et stort nummer ud af det, hjælper det ofte at tage det helt afslappet. Med andre ord: Tal med dit barn om det kommende tandlægebesøg på en positiv og rolig måde, så barnet ikke går og bliver nervøs op til. Prøv at få de regelmæssige tjek til at være en lille ting, som ikke skal tales op til noget stort og farligt. Mange steder får børnene et klistermærke eller en lille figur, når de er ved tandlægen, så fremhævn dette og gør tandlægen til et godt sted, hvor man får en lille belønning.

Hvis du selv lider af tandlægeskræk, er det vigtigt, at du ikke giver udtryk for dette over for dit barn. De fleste med tandlægeskræk ved godt, at det er irrationelt, men det gør det ikke nemmere. Du kan dog bruge de samme teknikker til dig selv også: stop med at tænke på tandlægebesøgene som noget farligt og ubehageligt. Se det i stedet som noget, der bare skal klares – ligesom en tur til frisøren.

4)     Vær tålmodig

Hvis du på forhånd ved, at dit barn ikke bryder sig om at gå til tandlæge, eller hvis det er første gang, I skal afsted, gælder det virkelig om at have tålmodigheden med sig. Det nytter ikke noget, at du har planlagt en hel masse, som I skal nå efter tandlægebesøget. I stedet kan du med fordel sætte en hel dag af, hvor jeres eneste mål er at tage til tandlæge. På den måde kan du selv nemmere være i situationen, når du ved, at I har god tid, og når du selv har så meget overskud som muligt til at håndtere et barn, der er bange, og som måske kommer til at græde derinde.

5)     Forklar barnet, hvorfor det er vigtigt med god tandhygiejne

Ligesom voksne bliver børn ofte motiveret, når de kender grunden til, at noget skal gøres. Med andre ord: Lad dit barn vide, hvorfor det er vigtigt at børste tænder og gå til tandlægen. Der findes masser af gode børnehistorier om tandbørstning og huller i tænderne, som kan hjælpe børn med at forstå vigtigheden af god tandhygiejne.

Hvis I er gode til at opretholde en god tandhygiejne, vil besøgene hos tandlægen desuden være hurtige og smertefri.