Børn og overvægt – at stoppe en ond cirkel

(sponsoreret indhold)

Flere og flere børn bliver desværre overvægtige, og det har selvfølgelig som udgangspunkt noget at gøre med den madkultur, som dagens stressede samfund præger os alle med. Sulten er stor og det skal gå stærk, når vi kommer hjem fra en lang dag på arbejde eller i skole – og oftere og oftere er der kun lige tid til nemme, men kalorietunge godter fra frysedisken. Hertil kommer de mange søde sager, som bl.a. byder sig billigt til fra supermarkedets bake-off afdeling og som desværre erstatter madpakken for mange lidt ældre skolebørn.

Hører dit barn til i den buttede kategori, så er der selvsagt større risiko for at det vil opleve at få sat negative prædikater på sig, som drejer sig om dets krop. Det er enormt svært for børn, såvel som voksne, at forholde sig til at få kritik for sit ydre – man kan jo som udgangspunkt ikke gøre for, at man ser ud på en bestemt måde. I forhold til vægt er det selvfølgelig noget, man over tid kan ændre på – men for et barn er dette svært at forholde sig til. Udvikler situationen sig til mobning, så er en ond cirkel startet, hvor et barn, som helt sundt og naturligt har en glæde for mad, ubevidst kan begynde at bruge maden som trøst, hvilket over tid kan udvikles til overspisning.

Derfor må man som forælder være opmærksom ikke blot på barnets individuelle vaner og præferencer, men også være åben omkring at diskutere disse vaner. På den måde kan I sammen både italesætte overvægtsproblemet, og samtidig finde på gode aktiviteter, der bringer glæde i barnets hverdag.

Er barnet glad for mad og har lyst til at nørde madlavning, hvorfor så ikke sætte jer for at øve jer i at lave sund og nem vegetarmad? Og husk at være et godt forbillede selv – vegetariske retter ikke for kaniner, men en dybt nødvendig del af et vægttab, der holder!

Hvis barnet har tendens til tvangshandlinger og selvskade gennem fx overspisning, er det alpha-omega, at du snakker åbent og frit om den skam, barnet oplever, når det ikke kan kontrollere sig selv i forhold til maden. Det kan være en svær og smertefuld samtale at skulle tage og en samtale man må forberede sig godt til. Børnetelefonen har mange professionelt funderede og konstruktivt orienterede handleplaner, som i øjenhøjde med barnet italesætter mange former for selvskade. Hent inspiration til den svære samtale og sæt dig eventuelt ned sammen med barnet og gå hjemmesidens relevante emner og gode råd igennem.