De mange forskellige typer af perler

Perler er en smuk og populær type ædelsten, der har været værdsat i århundreder. Selvom man ofte tænker på perler som hvide eller cremefarvede, findes de faktisk i en lang række farver, herunder sort, grå, pink og blå. Naturperler er perler, der dannes i naturen, mens kulturperler dyrkes på perlefarme. Den mest almindelige type kulturperle er akoya-perlen, som dyrkes i saltvandsmiljøer som f.eks. i Japan og Kina. Tahitiperler og sydhavsperler er også populære typer kulturperler. Læs videre for at lære mere om de forskellige typer af perler!

Naturperler vs. kulturperler

Som nævnt ovenfor er der to hovedtyper af perler: naturperler og kulturperler. Så hvad er forskellen? Naturperler dannes uden menneskelig indgriben som reaktion på, at et irriterende stof, f.eks. et stykke sand, bliver fastgjort til et bløddyr. Kulturperler er derimod dyrket på perlefarme ved hjælp af en proces, der kaldes podning. Ved podning indopereres et lille stykke kappevæv fra et andet bløddyr i værtsbløddyret. Værtsbløddyret udskiller derefter perlemor omkring implantatet og danner efterhånden en perle. Langt de fleste perler på markedet i dag er dyrkede perler.

Akoya-perler

Akoya-perler er måske den mest kendte type perle. De dyrkes i saltvandsmiljøer som Japan og Kina og varierer typisk i størrelse fra 2 mm til 10 mm. Akoya-perler er normalt hvide eller cremefarvede og har en klassisk “rund” form. Fordi de er relativt små og har få fejl, er akoya-perler perfekte til brug i fine smykker som halskæder og perleøreringe.

Tahitiperler

Tahitiperler er en anden populær type kulturperle. De dyrkes i østers i Fransk Polynesien og varierer typisk i størrelse fra 8 mm til 15 mm. Tahitiperler har fået deres navn fra deres oprindelsessted, men dyrkes faktisk i flere forskellige farver, herunder sort, grå, grøn, pink og blå. Tahitiperler har en tendens til at være dyrere end akoya- eller sydhavsperler, fordi de er relativt sjældnere; kun ca. 10 % af Tahitiperleøstersene producerer brugbare perler

Sydhavsperler

Sydhavsperler er den største type perle på markedet i dag…eller vokser i østers i australien såvel som andre dele af indoNEsien sydhavsperler varierer typisk i størrelsen fra 9 til 20 mm og kan findes i en lang række farver, herunder hvidguld og sølv sydhavsperler er typisk formet som barokke eller halvbarokke og har normalt en høj glans og en god overfladekvalitet, hvilket gør dem perfekte til brug i smykker, f.eks. halskæder og vedhæng. De er de dyreste af alle de pealere, der kan fås på grund af deres sløje grødeskæringsgrad, lave høst og sjældenhed. Sydhavsperler kan tage op til 3 år at dyrke i forhold til andre typer, som kun tager få måneder.

Uanset hvad dit budget er, eller hvilken stil du leder efter, er der helt sikkert en perle, der passer perfekt til dig! Uanset om du er interesseret i klassiske hvide akoya perler eller mere eksotiske Tahiti perler, er der helt sikkert noget, der fanger dit øje.