Har du hørt om Integral, Modo og Power yoga?

Yoga er mere end den klassiske solhilsen, som du udfører på gulvet eller dyrker i dit yogastudie. Der er et væld af forskellige discipliner, øvelser og serier, som du kan øve dig på og blive bedre og bedre til.

I denne artikel sætter vi fokus på de helt særlige yogatraditioner, der hersker i andre dele af verden. Kan du godt lide yoga, så er der basis for en god udfordring her med helt nye yogaøvelser.

Integral

Integral er en blid hatha-yogastil baseret på Sri Swami Satchidanandas ideer og principper, der søgte at give tilhængere retningslinjer for, hvordan de kan forbedre deres liv. I et forsøg på at integrere sind, krop og ånd omfatter klasser også pranayama, chanting og meditation.

Moksha/Modo

Moksha hot yoga blev grundlagt i Canada i 2004. I 2013 ændrede de navnet på deres tilknyttede amerikanske studier til Modo Yoga. Begge stilarter er baseret på en serie på 45 stillinger udført i et opvarmet rum. Studierne forventes at overholde miljøbevidste bygnings- og rengøringsstandarder og fremme en følelse af fællesskab for deres studerende.

Power Yoga

I midten af 1990’erne ledte flere fremtrædende lærere, der var veluddannede i traditionel yoga, efter måder at gøre flow yoga tilgængelig for flere mennesker. De resulterende klasser blev kendt under paraplybetegnelsen power yoga.

Power yoga blev oprindeligt påvirket af intensiteten af Ashtanga, men tillod variation i sekvenseringen af stillinger efter lærerens skøn. Moderne power yoga klasser er i det væsentlige kraftig vinyasa flow.

Genoprettende

Restorativ yoga gør brug af rekvisitter til at støtte kroppen, når den slapper af i stillinger i løbet af flere minutter. Ideen er at blive i hver stilling længe nok til at tilskynde til passiv strækning. Siddende fremadgående bøjninger, blide liggende rygbøjninger og vendinger er eksempler på den type stillinger, der kan tilpasses til at være genoprettende med tilføjelse af rekvisitter som tæpper og bolster.

Sivananda

Det første Sivananda Yoga Vedanta Center blev grundlagt i 1959 af Swami Vishnu-devananda, en discipel af Swami Sivananda. Der er nu tæt på 80 steder over hele verden, herunder flere ashramer. Sivananda yoga er baseret på fem principper, herunder praksis med asana, pranayama og meditation. Beherskelsen af tolv omhyggeligt udvalgte stillinger er kernen i denne praksis.

Sridaiva/Bowspring

Efter at have forladt Anusara Yoga (se ovenfor) i 2012 startede John Friend Sridaiva med Colorado studieejer Desi Springer. Denne stil introducerer et nyt justeringssystem, som de kalder buefjederen. Det er ret forskelligt fra andre former for yoga, idet knæene forbliver bøjede i mange stillinger, og bækkenet altid tipper fremad for at opretholde rygmarvskurverne. Fortalere siger, at de finder en ny kilde til styrke og kraft fra denne tilpasning.

Viniyoga

Viniyoga er det udtryk, der bruges af T.K.V. Desikachar til at beskrive den metode, som hans far, den ærede lærer T. Krishnamacharya, udviklede sent i sit liv. Det er baseret på en individualiseret tilgang til hver elev, der skaber en praksis, der passer til hans eller hendes unikke fase af livet og sundhedstilstanden. Selv i gruppeklasser er Viniyoga tilpasset til at passe til hver persons særlige behov.

Yin Yoga

Yin Yoga er en praksis udviklet af lærer Paul Grilley til at strække kroppens bindevæv, især omkring leddene. For at gøre dette afholdes specifikke stillinger i løbet af flere minutter. Grilley havde til hensigt at denne praksis forberede kroppen til at kunne sidde i lange meditationssessioner og fungere som et kontrapunkt til bevægelsesorienterede kraftige yang-stilarter af yoga.