Lær dine børn til at tage hånd om miljøet

(sponsoreret indhold)

Du er en stærk rollemodel, når det kommer til dit barns aktive holdning til miljø og bæredygtighed

“Hvor skal bananskrællen hen nu: I den grønne spand eller i affaldsspanden?” Det er måske meget at bede en 3-årig om at tage stilling til, tænker du – men børns læring går med syvmileskridt i denne tidlige alder og skal ikke undervurderes. Børn kan sagtens lære at kende forskel på, hvad der kan spises af regnorme og hvad der skal op i plastikcontaineren – og mange forældre taler endda om, at børnene synes det er sjovt at lære om, hvad der sker med skraldet.

Det behøves altså ikke være den formanende, klimabelærende pegefinger, du skal løfte, for at dit barn lærer om at tage vare på vores omverden.

Men hvordan åbner man op for emnerne genbrug og bæredygtighed – på en sjov og lærerig måde?

Ud under åben himmel

Først og fremmest er det genialt at kombinere aktivt samvær i naturen med det at lære nye ting, da mindre børn husker og lærer gennem alle sanser. Tag ud på en frisk cykeltur en lørdag eller søndag, og nyd nærværet sammen i naturen. Der findes massevis af gode cykelruter ud af byen, som vil bringe jer frem til skøn natur på ingen tid.

Har du ikke en stor cykel med vogn eller anhænger, så invester evt i en praktisk cykelstol til at have for eller bag på din cykel. Læs mere på Cykelstol.dk, hvor du kan finde smarte modeller af cykelstole til at have både et eller to børn på cyklen. Så er det bare at rulle derudaf.

Hav tegnebøger og billedbøger med i rygsækken

Når I er kommet frem til jeres udflugtsmål, fx i skoven, kan I gå på opdagelse i naturens fænomener – at lige fra en død fugleunge og en pølle fra en hjort, til ispapir og et væltet træ kan være ekstremt spændende at udforske for barnet. Tag gerne billedbøger med skovens dyr med i skoven, så I kan “studere” lidt sammen – du kan også opfordre barnet til at tegne de ting, som det hører om eller ser på udflugten, og som det fascineres af.

Fortæl om naturens kredsløb og tilpas din formidling til barnets horisont. Selvom du ved at det måske ikke redder verden at tage et enkelt ispapir i lommen, så kan det give barnet stor glæde at gøre en lille forskel. Og det er vel netop den optimisme og handlekraft, der kommer til at gøre en stor forskel for miljøet nu og i fremtiden.