Sådan kan du som forælder være med til at forhindre mobning i skolen

Mobning i de danske folkeskoler er desværre ikke blevet udryddet endnu, og udgør faktisk lidt af et problem i skolerne. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi som forældre forsøger at komme mobningen til livs; for mobning har nemlig en langvarig og negativ indflydelse på hele dit barns skoleliv. Uanset om det drejer sig om angst eller dårlige skolepræstationer, så er der dog et visse ting man som forælder kan gøre for at forhindre mobning i skolerne.

Det hele begynder derhjemme

Som et første skridt skal du tale åbent med dit barn om hvad et sundt venskab er, samt hvad der kendetegner et usundt. Der er også en anden grund til at du bør tale med dit barn regelmæssigt om skolen. Oftest har man som forældre ingen anelse har om, hvor slemt det egentligt står til med barnet. Stil derfor dit barn nogle mere dybdeborende spørgsmål om deres dag, så du kan få en idé om hvordan de egentlig har det. Prøv at se mere på forebyggelsesfonden.dk

Vær opmærksom på advarselstegn

Børn der mobbes er notorisk gode til at holde deres mobning for sig selv. Det er derfor vigtigt, at du holder øje med nogle af disse røde lygter hos barnet:

  • Dit barns humør og personlighed ændrer sig betydeligt.
  • Dit barns spisevaner ændrer sig drastisk.
  • Dit barn har ondt i maven inden skolen.
  • Dit barn vil altid helst slippe for fælles skolearrangementer.
  • Dit barns karakterer styrtdykker fra den ene dag til den anden.

Sørg for at dit barn forstår, hvor skadeligt mobning egentlig er

Det er desuden også vigtigt at dit barn forstår, at mobning kan være særdeles ødelæggende for en anden persons selvværd. Hvis dit barn fra en tidlig alder lærer dette, så er der nemlig langt mindre sandsynlighed for at han/hun selv vil mobbe andre med fysisk vold eller ondsindede kommentarer og rygter.

Lær derfor dit barn at være ansvarlig i deres opførsel overfor deres klassekammerater og venner, samt at træde ind, hvis de en dag skulle opleve en anden blive mobbet. Apati er nemlig en af mobningens allerbedste venner. Lær desuden også dit barn at tage fat i en voksen, hvis han/hende skulle være vidne til mobning, og der er tale om flere involverede.

Det er derfor vigtigt, at du udstyrer dine børn med disse måder at håndtere mobning på; netop fordi rigtig mange børn føler, at de ikke kan gøre noget for at standse mobningen på egen hånd. Beløn derefter dit barn for at have optrådt sig korrekt og modigt. Giv barnet en god oplevelse, såsom en tur i tivoli, en ny computer eller noget helt tredje. Besøg denne side, hvis du hører til en af de mange familier med få midler. Du skal i hvert fald ikke lade pengene stoppe dig.

Rapporter mobningen til skolen

Sidst men ikke mindst skal du selvfølgelig som forælder efter at have bekræftet mobningen dernæst omgående lade skolen det vide, så de så hurtigt som muligt kan tage hånd om problemet.